Szukaj

Biszkopt z masłem

Biszkopt z masłem to wersja, którą polecam Wam wypróbować! Z tradycjami – jak z gustami – trudno jest dyskutować. Wiemy już, że w różnych krajach torty przygotowuje się na bazie zgoła innych biszkoptów. Tak jest i nie ma sensu się licytować, które lepsze ;)

W USA i w Anglii tradycyjnie składa się torty na biszkoptach tłuszczowych przekładanych kremem maślanym. W Polsce zdecydowanie króluje tradycyjny biszkopt bez proszku. Leciutki i puszysty jak gąbka, przekładany głównie kremem na bazie śmietany.

Jedną z istotnych zalet biszkoptów tłuszczowych jest to że są stabilne i wilgotne, praktycznie nie trzeba ich już nasączać. Natomiast biszkopt tradycyjny jest lekki i puszysty, ale odpowiednie nasączenie go może czasami sprawiać kłopot. Biszkopt za słabo nasączony może wyjść za suchy, za mocno – rozjechać się. Oba te wypadki to ryzyko buły lub pęknięć w tynku.

Zastanawiałam się nad wersją pośrednią. Sylwia Sobiegraj z pracowni tortów artystycznych Sylwia Sobiegraj The Cake Designer, podpowiedziała mi, żeby do tradycyjnego biszkoptu dodać masła – ale jak? Jak zwykle w takich przypadkach zdecydowałam się na procedurę „na oko”. Owocem tych eksperymentów jest biszkopt z masłem. Lekko wilgotny, bardziej zwarty, idealnie nadający się też do tortów typu naked!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Rant
Papier do pieczenia
Waga
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na biszkopt z masłem

5/5

czas przygotowania

1 godzina

ilość porcji

1 biszkopt fi18

kategoria

Biszkopt

Biszkopt z masłem

Składniki

  • 5 jajek rozmiar L
  • 200 g cukru kryształu
  • 200 g mąki typ 450
  • 50 g roztopionego masła

Instrukcje

  1. Całe jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej masy.
  2. Przesianą przez sitko mąkę dodajemy partiami do masy z jajek, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia się składników.
  3. Masę odsawiamy na ~5 minut.
  4. Dodajemy roztopione, przestudzone masło i delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  5. Masę przelewamy do wcześniej przygotowanego rantu.Pieczemy minimum 45-50 minut (do momentu kiedy patyczek wsadzony w środek wyjdzie suchy) w temperaturze 165-170 stopni.

Z ilu jajek przygotować biszkopt z masłem?

Ponieważ przepis na biszkopt z masłem powstał na bazie tradycyjnego biszkoptu, śmiało mogę Wam polecić sprawdzony przelicznik Marleny Doroś.

Oczywiście, aby przygotować biszkopt z masłem, wszystko będzie też zależeć od tego jakiej wysokości tort chcecie przygotować, jakiej grubości blatów biszkoptu chcecie użyć i ile przełożeń kremem ma mieć wasz tort.

Przygotowałam też dla Was kalkulator, który pozwoli Wam obliczyć ilość pozostałych składników do biszkoptu z masłem, proporcjonalnie do ilości użytych jajek. Tak wyliczony przepis na biszkopt zawsze się sprawdzi i ciasto będzie doskonałą bazą do zdobienia.

Jak używać kalkulatora
Wpisz ilość jajek w odpowiednie miejsce w kalkulatorze.
Otrzymasz wagę reszty składników dopasowaną do ilości jajek!

Wpisz ilość jajek
Cukier
0.00
g
Mąka pszenna
0.00
g
Masła
0.00
g

Jak zrobić biszkopt z masłem

AkademiaTortu-Biszkopt_z_maslem-2
Jajka z cukrem włożyć do miski miksera.
AkademiaTortu-Biszkopt_z_maslem-3
Ubijać na najwyższych obrotach, minimum 15 minut.
AkademiaTortu-Biszkopt_z_maslem-5
Ubijać aż masa będzie pulchna i co najmniej podwoi objętość.
AkademiaTortu-Biszkopt_z_maslem-6
Partiami dodać przesianą mąkę.
AkademiaTortu-Biszkopt_z_maslem-7
Każdą partię mąki delikatnie wymieszać szpatułką. Po dodaniu całości mąki, odstawić na ~5 minut.
AkademiaTortu-Biszkopt_z_maslem-9
Dodać roztopione, przestudzone masło. Delikatnie wymieszać szpatułką ...
AkademiaTortu-Biszkopt_z_maslem-10
...tylko do połączenia się składników.
AkademiaTortu-Biszkopt_z_maslem-12
Gotowe ciasto włożyć do rantu.
AkademiaTortu-Biszkopt_z_maslem-13
Piec minimum 45 minut, do momentu kiedy patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.

Przydatne uwagi

  • Biszkopt z masłem przygotowujemy tak samo jak tradycyjny biszkopt, do momentu dodania roztopionego masła.
  • Wymieszane z mąką ciasto na biszkopt z masłem, odstawiamy na ~5 minut. Po czym wlewamy do niego chłodne, roztopione masło. Delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto na biszkopt z masłem leciutko opadnie po wymieszaniu.
  • Rant szczelnie owijamy papierem lub folią inaczej ciasto na biszkopt z masłem może wypłynąć dołem. Nie pytajcie skąd to wiem 😉
  • Odnośnie ilości cukru w przepisie: od razu uprzedzam wszystkich narzekających, że to za dużo cukru – jeżeli tak Wam się wydaje, spróbujcie dać mniej. Jednak jak coś nie wyjdzie, to proszę nie mieć pretensji, że przepis do bani 😉
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do biszkoptu z masłem do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami jak i nasz przelicznik foremek.
  • Po upieczeniu, biszkopt z masłem zostawiam na parę minut w rancie aż przestygnie na tyle, że można rant dotknąć rękoma. Wtedy nożem odcinam gotowy biszkopt od rantu i kładę do góry nogami do całkowitego przestudzenia – w ten sposób pozbywam się górki :)

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Czym nasączyć biszkopt do tortu
Czym nasączyć biszkopt do tortu

Przypnij na pinterest

Biszkopt z masłem

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

48 Responses

  1. Witaj Magda, czy pamietasz moze jaki wysoki wychodzi biszkopt z tego przepisu, zakladajac FI 18?
    Moj najwyzszy rant ma 8 cm i zastanawiam sie, czy ciasto nie wyjdzie mi göra. Z gory dziekuje za odpowiedz.
    Maria

    1. Wystarczy zamienić część mąki na kakao. Pamiętaj jednak, że im więcej dasz kakao to tym bardziej czekoladowy (gorzki) będzie biszkopt. Na 5 jaj dałabym 175g mąki i 25g kakao. Ale możesz dać mniej, na przykład 180g mąki a 20g kakao…

      1. A mam jeszcze takie pytanie 🙂
        Chciałabym zrobić tort z kremem cytrynowym, do biszkoptu dodać mak i jaki krem pasuje jeszcze? Sam lemon curd? Aby wyszły takie warstwy „biało żółte”? 🙂 i czy na obłożenie tortu można użyć tego kremu cytrynowego z przepisu? Oraz jeżeli Ur są w sobotę to kiedy najlepiej składać tort 🙂 dziękuje u pozdrawiam

  2. Witam,
    Chciałam się zapytać czy jajka powinny być prosto z lodówki czy w tem pokojowej? 🙂
    Bo zrobiłam już jeden z jajkami z tem pokojowej i od spodu przy wyciąganiu z rantu pękł :// wiec jutro biorę się za drugi bo tort chce zrobić ok. 17/18 cm szeroki wiec potrzebuje aby byk wyższy niż jeden biszkopt :))

    1. Do wszystkich przepisów zawsze używamy składników w temperaturze pokojowej, albo po prostu tej samej. Różnica temperatur często powoduje, że krem czy masa się rozwarstwia. Jeżeli biszkopt pękł, to raczej nie wina temperatury składników a raczej niepoprawnego wyciągania z rantu. Jeżeli potrzebujesz wyższego tortu niż tradycyjny, to po prostu zrób masę z 1-2 jajek więcej na daną średnicę – tylko nie przesadź z ilością aby Ci ciasto górą z rantu nie uciekło 🙂

  3. Chyba wyciągania z rantu :/ bo trochę siena tym „szarpałam” 🙂
    Ale ok jutro upieke drugi także słów wybiorę lepsze krążki 🙂 a jeszcze chciałam się zapytać mniej więcej jakiej grubości powinien mieć każdy krążek biszkoptu żeby nie było go za mało i za dużo..

  4. Dzień Dobry, jak wysoki powinien wyjść biszkopt z tych proporcji? Też wlałam w rant fi18 i wyszedł mi na niecałe 5 cm wysokości. Trochę go rozkroiłam i nie wyglada mi na zakalec 😉 ale ten na zdjęciu w przepisie jest 2-3 razy wyższy 😉

      1. Problem w tym, że robię biszkopt drugi raz w życiu i wszystko na czuja 😉 wydawało mi się, że długo się ubijało i jajka wyglądały tak jak na zdjęciach w przepisie 🙂 Chyba coś zawaliłam z mieszaniem mąki 😉 Czy mogę ja wmieszać końcówką mieszajacą Kitchen Aida zamiast szpatułką? Przy szpatułce widziałam grudki mąki w masie…

  5. dzien dobry
    mam takie pytanie, w glownym przepisie tutaj na biszkopt z maslem z 5 jaj rozmiaru L , nie ma maki ziemniaczanej, a w kalkulatorze na inna ilosc jaj jest . Ktora wersja jest wlasciwa?

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Biszkopt z masłem

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe