Szukaj

Biszkopt tłuszczowy

Biszkopt tłuszczowy, wbrew pozorom, nie jest tak łatwo upiec. Przysparza wielu problemów nawet wytrawnym amatorom wypieków. Trudno też znaleźć niezawodny przepis na biszkopt, który zawsze się udaje i nigdy nie opada, a w dodatku jest w stanie udźwignąć dodatkowe dekoracje. Ten idealny biszkopt z dodatkiem tłuszczu jest świetny do tortów powlekanych masą cukrową, tortów typu naked czy semi-naked i do rzeźbienia tortów antygrawitacyjnych i 3D.

Akademia Tortu przedstawia przepis na idealny biszkopt tłuszczowy. Niezawodny i pyszny, który zawsze się uda i będzie doskonałą bazą do każdego, nawet najbardziej wymyślnego tortu.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Płaska blaszka do pieczenia
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Przepis na idealny biszkopt tłuszczowy

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 biszkopt fi20

kategoria

Biszkopt

Składniki

  • 340 g masła
  • 435 g cukru
  • 1.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 6 jajek
  • 280 g pełnego mleka
  • 50 g oleju roślinnego
  • 575 g mąki
  • 1 łyżka + łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżka plus 1 łyżeczka)
  • 3/5 łyżeczki soli

Instrukcje

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski i odstawić.
  2. Mleko i olej wlać do jednego naczynia, odstawić.
  3. Masło z cukrem i ekstraktem z wanilii utrzeć w mikserze, na średnich obrotach, do momentu aż masa będzie puszysta, około 10 minut.
  4. Na zmniejszonych obrotach dodawać po 2 jajka. dokładnie mieszając.
  5. W czterech partiach dodać wymieszane wszystkie suche produkty na przemian z płynami. Czyli dodajemy 1/4 suchych produktów, mieszamy chwilę aż mąka połączy się z masą i dolewamy 1/3 mleka z olejem.
  6. Wkładamy ciasto na biszkopt do uprzednio przygotowanych blaszek do pieczenia.
  7. Biszkopt tłuszczowy piec w 170°C (350F) do momentu, kiedy wykałaczka wbita w środek wyjdzie czysta, czyli około 40 min.

Tagi

Jak przygotować biszkopt tłuszczowy

Przydatne uwagi

  • Po wystygnięciu, każdy blat biszkoptu zawijam osobno w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na minimum 4 godziny. Nigdy nie przekładam kremem nieschłodzonych blatów.
  • Nie piekę biszkoptów tłuszczowych w rancie, ponieważ ciasto może wypłynąć.
  • Szczelnie zawinięte w folię blaty biszkoptu tłuszczowego można również zamrozić aby użyć później. Odmrażam wyciągając je z zamrażalnika dzień wcześniej i zostawiam na blacie do odmrożenia (z reguły przez noc).

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Czym nasączyć biszkopt do tortu
Czym nasączyć biszkopt do tortu

Przypnij na pinterest

Biszkopt tłuszczowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

45 Responses

      1. Julia, najbezpieczniej jest przepis podzielić. Jeżeli jednak potrzebujesz wszystko na raz, to mogę powiedzieć że raz tak zrobiłam że miałam nadmiar.
        Nałożyłam do blachy i spokojnie poczekał na blacie aż obecne się upieką i dopiero wsadziłam. Trwało to około godziny. Wiec ze spokojną duszą mogę powiedzieć, że do godziny na blacie z masa nic się nie dzieje.

        1. Wydaje mi się, że lepiej ciasto rozlać do paru blaszek ponieważ jest ono dość gęste. Wydaje mi się, że w jednej blaszce mogłoby się upiec na brzegach a środek nie… Ale, nie próbowałam – to tylko moje mniemania 🙂

          1. Dzień dobry, czy biszkopt można upiec w jednej blaszce a potem przeciąć na trzy blaty? Czy lepiej każdy blat piec osobno?

          2. To jest dość gęste ciasto i lepiej upiec w 2 lub 3 osobnych blaszkach. W jednej będzie się piekło dłużej i niestety ryzykujemy, że biszkopt będzie suchy ba brzegach a niedopieczony w środku.

  1. Czy masa biszkoptowa, może „stac”(w lodówce lub po za nia ponieważ 3 blaty na raz nie wejdą mi do piekarnika) w między czasie gdy piekę wcześniejsze blaty? Czy raczej trzeba zmienić proporcje i robić je osobno?

  2. Dzień dobry, piszę z prośbą o pomoc. Wielokrotnie próbowałam zrobić biszkopt tłuszczowy (nie tylko z tego przepisu) lecz niestety z marnym rezultatem. Ciasto po wyjęciu siada i kurczy się (także po obwodzie). Uważałam bardzo aby robić wszystko krok po kroku jak w instrukcji. Składniki są temp. pokojowej, przy dodawaniu mąki i mleka miksuję tylko do połączenia się składników. Być może przebijam masło z cukrem? A może mój piekarnik nawala? Nie mam pojęcia co mogę jeszcze robić źle. Za każdym razem wychodzi mi większy lub mniejszy zakalec. Rodzaj mąki? Przeważnie używałam tortowej 450, choć raz próbowałam 500, efekt bez zmian. Ma Pani jakieś pomysły co mogę robić źle? Bardzo zależy mi na udanym biszkopcie tłuszczowym i jestem już totalnie zrezygnowana.

    1. Dzień dobry – biszkopt tłuszczowy zawsze po upieczeniu troszkę osiądzie i się skurczy. Właściwie, kiedy się piecze i zacznie już lekko odchodzić od brzegów blaszki to wiadomo, że jest gotowy. Masła z cukrem raczej nie da się przebić, ma być ubite na pulchną masę. Obstawiam więc piekarnik. Trzeba ogarnąć co i jak z nim jest. Każdy jest inny i trudno powiedzieć…

  3. Czy tort tłuszczowy można obkładać lukrem? Jak to wtedy połączyć, ze biszkopt tłuszczowy powinien stać jakiś czas na cieple bo prosto z lodówki będzie twardy a z kolei masa lukrowa nie lubi ciepła i może się rozpływać. Jak to razem połączyć w dobrą całość?
    Bardzo proszę o wskazówki. Pozdrawiam.

  4. Uzywam dobrego, drogiego masla (82%), ale podczas ucierania z cukrem (drobno mielony) maslo nie ubija sie tak jak na filmie, tylko przyjmuje raczej lekko plynna konsystencje (ubijam w mikserze koncowka do ubijania jajek). Potem po dodaniu jajek masa troche sie warzy… W czym jest problem, ze maslo nie chce sie utrzec? Musze zrobic za chwile tynk do tortu i obawiam sie, ze bede miala ten sam problem. Czy moglabys polecic jakies sprawdzone maslo?

    1. Zapomniałam dodać – masła nie uciera się końcówką do ubijania jajek. Jak sama nazwa wskazuje – ona jest do ubijania 😉
      Jeśli masz robot kuchenny, a nie mikser, to powinnaś mieć końcówkę silikonową przeznaczoną do ucierania. Zaręczam, że różnica w ucieraniu, konsystencji i efekcie końcowym jest znacząca.

  5. Chciałabym spróbować upiec taki biszkop zawsze robię tradycyjne i nasączam. Tym razem upiekę ten z tego przepisu. Mam pytanie chciałabym upiec go w tortownicy o średnicy 24 cm czy orientuje się może Pani czy wyjdą dwa blaty czy tylko jeden? Czy bezpieczniej będzie mieszanie szpatułką ciasta podczas dodawania na przemian suchych produktów z mokrymi pytam bo tak właśnie robię gdy piekę zwykły biszkop i gdy mam dodawać mąkę to wyłączam robot i mieszam resztę szpatułką. Rozumiem że wszystkie składniki w temp. pokojowej.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Biszkopt tłuszczowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe