Szukaj

Jak zrobić tort? Porady dla początkujących

Jak się zabrać za upieczenie i złożenie domowego tortu? Właściwie to jak zrobić tort? Oto nasz poradnik dla początkujących, zabieganych i rozproszonych – serdecznie zapraszam! 

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort, nie wiesz, od czego zacząć i jak szczęśliwie dobrnąć do końca, ten wpis jest właśnie dla ciebie! Krok po kroku przedstawimy Wam proces tworzenia tortu i mamy nadzieję, że zdejmie to z Was wszelkie stresy i zachęci do domowych produkcji.

Jak zrobić tort aby smakował?

Jak zrobić tort tak aby był smaczny? Uważam, że w pierwszej kolejności należy wybrać smaki tortu. Przemyśleć kompozycję smakową, dopasować ją do pory roku, okazji i gości. Z wybranych na wstępie smaków oraz kształtu i wyglądu tortu wynikać będą przepisy, tutoriale i narzędzia, które będą nam potem potrzebne. Oczywiście warto też na samym początku zdecydować, ile porcji tortu potrzebujemy, to zdefiniuje nam rozmiar tortu a czasem wpłynie też na jego kształt.

W pierwszym kroku wybieramy ogólną nutę smakową: owocową, czekoladową czy alkoholową, itp. I siadamy do wyboru przepisów.

Poszukaj sprawdzonych przepisów

W Akademii Tortu mamy masę sprawdzonych, pysznych przepisów na kremy i musy, zachęcamy też do zapoznania się z wpisem Które smaki tortów pasują do siebie. Ten wpis bardzo ułatwia i przyspiesza wybór. Początkującym serdecznie radzę wybrać jeden wiodący smak – na początku nie ma sensu samemu sobie utrudniać. Warto przemyśleć użycie chrupkiej warstwy, żelki czy frużeliny, aby podbić smak tortu i nadać mu atrakcyjnego wyglądu w przekroju. Oczywiście zapraszamy do przepisów w Akademii i poczytania, jak takie niespodzianki wykonać i gdzie umieścić w torcie – tu szczególnie pomocny będzie tutorial Jak złożyć tort. Ważna uwaga: jeśli zechcecie użyć dwóch smaków kremów do przełożenia, wybierzcie je z tej samej kategorii: dwa musy lub dwa maślane lub dwa z mascarpone itp. Lepiej nie mieszać różnych rodzajów przełożeń z uwagi na konstrukcję, stabilność i teksturę.

Trzymaj się przepisu!

Jak zrobić tort aby się udał? Trzymaj się przepisów!

Najczęstszym problemem z przepisami jest to, że się ich nie trzymamy, a potem jesteśmy zdziwieni, że coś nie wyszło. Klasyczny przykład: zmniejszanie ilości cukru na przykład w biszkopcie. Oraz oczywiście nietrzymanie się zalecenia, że składniki mają mieć tę samą temperaturę. Eksperymenty z przepisami są super, ale najpierw trzeba nabrać wprawy i doświadczenia, aby z sukcesem modyfikować składniki i proporcje. Serdecznie polecam przygotować sobie przepisy w zasięgu wzroku, przeczytać je na spokojnie kilka razy, wszystkie składniki uważnie odmierzyć, odważyć, poustawiać w kolejności użycia, wyjąć wszystkie potrzebne narzędzia i naczynia, włączyć piekarnik i zacząć realizować przepis. Dzięki temu unikniemy nagłej paniki, że miska jednak w zmywarce, a proszku do pieczenia jednak nie ma.

Jak zrobić ładny tort?

Zapraszamy na początek do naszych sesji z ekspertkami o tym gdzie szukać inspiracji na tort – doświadczone torciarki opowiadają w nich, jak szukać inspiracji na torty komunijne, weselne, dla dzieci i tak dalej. Zawsze warto najpierw zastanowić się nad tym, co nam się ogólnie podoba i w tym stylu poszukać konkretnej inspiracji. Wcale niekoniecznie musi to być jakiś inny tort, o czym również opowiadają nasze ekspertki.

Początkującym – ale także jako generalna zasada – podpowiadam, że wcale nie trzeba  nadmiernie kombinować z dekoracjami. Przeładowany tort nie wygląda ładnie i czasem lepiej jest wybrać proste, delikatne dekoracje zamiast zarzucić tort piramidą dodatków i osiągnąć efekt oczopląsu. Podstawą jest ładne otynkowanie tortu, o czym obszerniej opowiadamy w naszych tutorialach. Czym nasączyć tort, jak go otynkować, czym to zrobić, jakiej metody użyć – wszystkiego możecie dowiedzieć się w Akademii. Warto także zajrzeć do wpisu Jak rozplanować pracę nad tortem – nie wszystkie etapy produkcji trzeba robić jednocześnie. Wiele dekoracji można przygotować z wyprzedzeniem i w ten sposób nieco zapanować nad czasem. W ogóle praca nad tortem da się rozłożyć w czasie i warto korzystać z tej opcji, zwłaszcza jeśli dopiero zaczyna się przygodę z tortowaniem.

Skompletuj potrzebne sprzęty

Gdy wybierzecie już przepisy i projekt tortu, nadchodzi czas na zgromadzenie potrzebnych sprzętów. Jeśli to twoja pierwsza przygoda z tortami – nie inwestuj w jakieś cuda. Wybierz raczej w miarę proste dekoracje i zgromadź to, co jest konieczne: jakiś rant lub tortownicę, robot planetarny lub ręczny, kilka naczyń i szpatułkę. Jeśli spodoba ci się produkcja tortów, mogę ci zaręczyć, że pole do zakupów jest niewyczerpane i już zawsze będziesz pragnąć kolejnej skrobki, formy albo patery. Na naszym blogu zajdziecie bardzo przydatny wpis o potrzebnych narzędziach a także wpis o moich ulubionych narzędziach, których używam i polecam. Tutaj z kolei znajdziecie materiał o sklepach cukierniczych w różnych krajach. Subskrybenci Akademii Tortu w wielu z nich mają korzystne rabaty! A jeśli mieszkasz poza Polską i nie znasz nazw konkretnych przydasi cukierniczych, to zerknij do naszego wpisu, w którym skompletowaliśmy listę narzędzi w różnych językach

Rozplanuj pracę i działaj!

Jak zrobić tort aby się nie narobić? Czas na rozplanowanie pracy nad tortem! Tutaj chciałabym obalić jeden z mitów pokutujących wciąż w cukierniczym świecie, że składniki tortu – na przykład biszkopt – trzeba przygotować w dzień imprezy a najpóźniej dzień wcześniej. To oczywiście nieprawda.

No więc jak zrobić tort?

Tort można swobodnie przygotować 2-3 dni wcześniej i absolutnie nie będzie przez to „stary”. Nasączony biszkopt, kremy, musy, cała struktura musi się spokojnie osiąść i ustabilizować, smaki przegryźć się i połączyć. Potrzebujemy czasu na schłodzenie, otynkowanie i spokojne udekorowanie tortu. Szczególna uwaga należy się świeżym owocom – zwłaszcza osobom początkującym polecam jednak korzystanie z owoców w formie przetworzonej w postaci frużeliny czy żelki. Nad nimi mamy pełną kontrolę i wiemy, jak się zachowają. Świeże owoce lubią popłynąć sokiem i rozwarstwić krem oraz często szybko się psują. 

Polecamy nasz poradnik Jak rozplanować pracę nas tortem – tam pokazujemy konkretną oś czasu, aby ułatwić Wam poukładanie kolejnych kroków w następujących po sobie dniach. Jestem pewna, że dzięki spokojnemu przemyśleniu, co chcemy osiągnąć, sprawdzeniu jak chcemy to zrobić i ustaleniu kiedy to wykonać – Wasze pierwsze torty powstaną w atmosferze wprost sielankowej 😉

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Rodzaje kremów cukierniczych
Rodzaje kremów cukierniczych 
Jaki podkład pod tort
Jaki podkład pod tort?
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Jak zrobić tort

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Zaloguj się

Magdalenki pistacjowe