Jaki podkład pod tort? To pytanie dręczy wszystkich na początku tortowej drogi.
Każda z nas pamięta jeszcze te rozterki – co to jest ten podkład? Po co w ogóle podkład? To jaki podkład pod tort mam wybrać i od czego to zależy?
Z perspektywy czasu i własnego doświadczenia wiem już, że dobór odpowiedniego podkładu pod tort jest równie ważny jak receptura na biszkopt czy ten ulubiony, aksamitny krem czekoladowy, o którym opowiadają sobie goście jeszcze dwa lata po imprezie, na której go jedli.
Przejdź do sekcji
Poniżej opisałam rodzaje podkładów, których używam. Są to podkłady pod torty obecnie dostępne na polskim rynku.
Podkłady cienkie
Tekturowe, jednostronnie lub dwustronnie laminowane, podkłady grubości około 1 mm. Świetnie nadają się pod ciasta, które są stabilne, np. brownie, wafle itp. Świetnie sprawdzą się jako zabezpieczenie kartonu do transportu np. kawałków tortu, drobnych słodyczy takich jak donuty czy monoporcje.
Podkłady tekturowe
Dwustronnie laminowane, grubsze niż poprzednie, ok. 3 mm. Choć są nieco bardziej stabilne, nie są polecane jako samodzielne podkłady pod klasyczne torty biszkoptowe. Ich grubość nie zapewnia stabilności przy przenoszeniu dużych tortów (co skutkuje na przykład popękaniem kremu, którym tort jest pokryty). Za to świetnie sprawdzą się jako przekładki między piętrami przy tortach piętrowych. Podwójne laminowanie zabezpiecza podkład przed chłonięciem wilgoci z obydwu stron, które bezpośrednio stykają się z powierzchnią tortu. Na rynku dostępne są tego typu podkłady również z otworem pośrodku , dla osób, które tworzą torty piętrowe z jednym centralnym wspornikiem, przechodzącym przez wszystkie piętra.
Podkłady tekturowe, sztywne
Wykonane z prasowanego kartonu podkłady grubości ok. 1 cm. Doskonale nadają się do postawienia na nich tortów bez ryzyka wyginania a więc uszkodzenia, czy pękania kremu, którym torty są pokryte. Osobiście używam ich do jednopoziomowych tortów biszkoptowych oraz małych dwupoziomowych (do 40 porcji). Sztywność i stabilność tych podkładów pozwala na bezstresowe przenoszenie tortu i jego transport nawet na duże odległości.
Podkłady MDF
Bardzo wytrzymałe, sztywne podkłady wykonane z płyty drewnopochodnej, prasowanej na gorąco. Obecnie na rynku dostępne są podkłady wykonane z mdf o dwóch grubościach – 1 cm oraz 1,5 cm. Cieńsze zapewniają doskonałą stabilność przy przenoszeniu i transporcie tortów jednopoziomowych oraz średnich piętrowych. Osobiście używam ich do niewielkich tortów trzypoziomowych, do 90 porcji). Idealne do tor†ów antygrawitacyjnych. Grubsze z powodzeniem posłużą jako podstawa dużych piętrowych tortów weselnych czy firmowych.
Podkłady styrodurowe
Lekkie, ale wytrzymałe podkłady wykonane z syntetycznego materiału podobnego do styropianu, ale o znacznie większej gęstości. Popularne przez swoją stosunkowo niewielką cenę, niestety bardzo grube i często z niewykończonymi bokami, co według mnie obniża walory estetyczne tortu jako całości. Problematyczne jest także to, że zwykle nie są atestowane a więc musimy dodatkowo użyć podkładki, którą należy do niego przykleić co dodaje nam pracy, kosztów i również wpływa na estetykę.
Bezpieczeństwo
Niezależnie od tego, jaki podkład pod tort wybieramy, bezwzględnie należy zwrócić uwagę na to, czym jest pokryty. Ze względu na bezpieczeństwo, używamy jedynie podkładów pokrytych laminatem, folią, tworzywem lub farbą z atestem do kontaktu z żywnością. Nie wystarczy atest higieniczny, antybakteryjny czy jakikolwiek inny. Pamiętajmy, że zdrowie jest równie ważne a nawet ważniejsze niż piękny i niepopękany tort na imprezie a koszt nigdy nie powinien być czynnikiem decydującym, ważniejszym niż nasze bezpieczeństwo
Jaki podkład pod tort? Rozmiar ma znaczenie!
Jaki podkład pod tort wybierzemy, rozmiar, którego używamy do postawienia na nim naszego słodkiego dzieła, moim zdaniem, zależy od trzech czynników:
- Projekt tortu – tort, którego dekoracje nie wystają poza bryłę na boki, może stać na podkładzie tylko kilka centymetrów szerszym niż on sam. Nie będzie wówczas problemu aby stabilnie go chwycić i bezpiecznie schować do kartonu oraz przewieźć. Jeśli jednak część dekoracji umieszczona jest na podkładzie, należy dobrać go tak, aby żadna ich część nie wystawała poza obręb podkładu.
- Ciężar tortu – lekki tort, na kilka czy kilkanaście porcji, jesteśmy w stanie przenieść trzymając tak, jak kelner tacę – na jednej, otwartej dłoni. Wtedy podkład może być również tylko kilka cm szerszy niż sam tort. Inaczej sprawa ma się z tortami cięższymi, na przykład jednopoziomowym tortem na 30 czy więcej porcji, który ważyć może kilka kilogramów – wówczas musimy chwycić go obiema rękami i potrzebujemy zdecydowanie większego zapasu podkładu po bokach, aby zrobić to bezpiecznie. W takiej sytuacji zazwyczaj dobieram podkład szerszy o kilkanaście centymetrów od średnicy tortu.
- Wysokość tortu – im tort wyższy tym bardziej problematyczne jest jego przenoszenie, nie tylko ze względu na ciężar. Do tortów piętrowych (w tym również małych, ale z ukrytym piętrem) i weselnych czy firmowych kolosów lubię używać podkładów, które chwycić może bezpiecznie kilka osób – zazwyczaj ich średnica jest o około 20 cm większa niż średnica dolnego piętra.